Bygga gym i källaren eller garaget

1 jun 2021

Trött på dyra medlemsavgifter och onödiga resor till och från gymmet? Lösningen kan finnas rakt framför näsan på dig: Varför inte bygga gym i källaren, garaget eller i ett ledigt rum hemma? I många villor och bostadsrättsföreningar runt om i landet står lokaler tomma och riktigt ber om ett välutrustat gym.

I dagens inlägg tipsar vi om vad du behöver tänka på om du vill bygga gym i källaren, garaget eller annat rum hemma, och var du hittar rätt utrustning.

Bygg gym i källaren – inte på vinden

En första viktig fråga att ta ställning till är var i huset ett hemmagym kan byggas. Oavsett om du bygger ett hemmagym med tunga maskiner och vikter eller bara en yta för aerobics och bodypump, måste du räkna med att hemmagymmet kommer att innebära en påfrestning på golv och hus. Läs mer om vad en byggnadsingenjör säger om gym i villor hos ByggaHus.se.

Därför är det en bra idé att just bygga gym i källaren eller garaget, för att minimera risken för skador på huset. I garaget eller källaren kan du dessutom tappa vikter och spela hög musik utan att riskera störa grannar och familjemedlemmar.

Välj rätt gymutrustning/gymredskap för hemmet

Om du väljer att bygga gym i garage eller annat rum som redan används till annat är det viktigt att tänka på hur mycket plats du har till förfogande, och vilka gymredskap som får plats. Väl anpassade gymutrustning hemma är till exempel allt från kettlebells och skivstänger till bänkpressar, viktvästar och ställningar för benlyft och chins. Har du gott om plats kan det vara en väl värd investering med större gymredskap för hemmet eller gymmaskiner.

Investera i en gymmaskin

Varför inte utnyttja utrymmet om du ska bygga gym i källaren, och slå till på en ordentlig gymmaskin? Du kan välja mellan mindre gymmaskiner för enstaka övningar och muskelgrupper och stora gymstationer med utrustning för alla tänkbara övningar – ett helt hemmagym i en gymmaskin. En bra gymmaskin kan kosta dig en rejäl hacka, men investeringen kan vara mycket väl vara värd pengarna!

3 vanliga frågor om att bygga gym hemma:

Vad kostar det att bygga gym?

Vad det kostar att bygga gym i källaren eller garaget bestämmer du själv – med sparsmakad inredning och fria vikter kan du komma långt med 10 000 kr, men vill du investera i dyrare maskiner, golvläggning och ventilation kan du behöva lägga upp mot 250 000 kr.

Hur stort behöver ett hemmagym vara?

Hur mycket yta du vill avvara för ditt hemmagym är helt upp till dig. Du kan göra många styrkeövningar på en kvadratmeter, men får så klart plats med fler maskiner och utrustning ju större rum du väljer. Tänk även på takhöjd för att inte slå i taket vid första lyftet!

Får man ha gym hemma i lägenhet?

Om du vill försöka att inreda ett rum i lägenheten med gymutrustning behöver du vara försiktig. Tänk på allmänna regler för hyreslägenheter och att tunga vikter lätt kan skada ett parkettgolv även om de hanteras korrekt och försiktigt. Vi rekommenderar inte att du bygger ett gym i din lägenhet!