Bygga utegym

14 jan 2021

Att bygga utegym är populärt. På senare år har fler och fler fått upp ögonen för denna lättillgängliga träningsmetod. Förutom den härliga känslan att vara ute och träna i naturen finns det fler fördelar med träningsformen. I slutet av artikeln listar vi dessutom övningar du kan göra på utegymmet. Häng med! 

6 fördelar med utomhusgym

1. Utomhusträning gör dig glad

Varje år kommer flertalet studier som påvisar alla positiva hälsoeffekter du får av träning i allmänhet. Det har också visat sig att träna ute i friska luften är bättre än att träna inne på gym. Läs mer i undersökningen som visar att utomhusträning gör dig gladare. Det står bland annat att uteträning gör oss mer positiva och avstressade samt ger oss mer energi än inomhusträning.

2. Gratis träning

På utegymmet kan användarna träna gratis utan krav på medlemskap och bindningstider. Idag går ett gymkort på alltifrån 300 kr/mån till över 1000 kr/mån för de mest exklusiva gymmen. Många har tickande gymabonnemang som inte används och det i sig blir en stress relaterat till träningen. År 2017 slösade svenskarna 3 miljarder kronor på oanvända gymkort. Med utegymmen kan du känna att du tränar för att du vill, och inte för att du köpt gymkort som måste användas.

3. Varierad träning

Utegymmen är perfekt för dig som vill ge alla delar av kroppen ett ansträngande pass. Många utegymsövningar baseras på din egen kroppsvikt - och här finns alla möjligheter i världen att variera dina övningar. Ofta är utegymmen mindre besökta än innegymmen under populära tider, vilket gör att du inte behöver vänta på din tur.

4. Kombinera styrka och löpning

Många upplever att det är svårt att kombinera gymträning med löpträning på innegym. Löpbandet känns inte lika naturligt som att ge sig ut i naturen. Det är därför vanligt att stanna till på utegymmet på löprundan. På så sätt slår du två flugor i en smäll och tränar upp både din styrka och kondition. Win-win!

5. Områdets status höjs

Över 70 % av svenskarna tränar eller motionerar minst en gång i veckan. När folk väljer bostadsområde idag är träningsmöjligheterna en viktig faktor. Efterfrågan på närhet till utegym och löpspår ökar. Är ett utegym något för ditt område/bostadsrättsförening/idrottsförening? Har du tankar på att bygga utegym? Unisport.com erbjuder trivsamma och anpassade utomhusgym och träningsmiljöer. De hjälper dig antingen med hela projektet (från ritbord till färdigt utegym) eller med utrustningen till utegymmet.  

6. Lättillgänglig träning

Många i samhället jobbar obekväma arbetstider. Även om de flesta gym har generösa öppettider upplever vissa personer en svårighet att få in träningen när gymmen är öppna. Det kan till exempel vara arbetstagare som jobbar eftermiddag-/kvällspass och vill träna efter jobbet. Då passar utegymmen bra, eftersom de har öppet varenda minut, året om.

Köpa utegym-utrustning och redskap

Att köpa utegym-utrustning och redskap är i många fall den större delen av att bygga ett utegym. Redskap som ska stå utomhus i olika väder och temperaturer bör införskaffas med eftertanke och planering bakom. Missa inte maskiner och redskap som:

 • Bänkpress
 • Latsdrag
 • Benpress
 • Träning med kroppsvikt

Har du planer på att bygga utegym? CADO erbjuder utrustning och redskap för utomhusgym och har ett brett utbud av produkter inom detta område. Här kan man hitta allt från enkla träningsredskap som pull-up bars och dip bars till mer avancerade maskiner som utvecklats specifikt för utomhusträning. Exempelvis erbjuder de en multistation som kombinerar olika övningar för en komplett träningsupplevelse. CADOs utomhusgym är konstruerade för att tåla tuffa förhållanden och är gjorda av material som rostfritt stål, galvaniserat stål och pulverlackerat stål. Detta gör dem idealiska för offentliga platser som parker, skolor och idrottsanläggningar där många människor använder utrustningen dagligen.

Övningar för utegymmet

På utegymmet kan du träna hela kroppen. Om du behöver inspiration till övningar du kan göra ute i den friska luften så har Friskis och Svettis satt ihop en guide som heter 7 grymma övningar för utegymmet! Lär dig hur du ska utföra exempelvis:

 • Marklyft
 • Latsdrag
 • Deadbug

Även Sporthälsa har satt ihop en gedigen träningslista som tydligt går igenom bra övningar för utegymmet och vad du ska tänka på när du gör varje övning. Sammanställningen är perfekt för dig som är ny på området och behöver tips från en erfaren träningscoach. Guiden heter Hur du tränar i utegym - 11 övningstips. Där kan du läsa mer om övningar som

 • Knäböj
 • Utfall
 • Thrusters
 • Tricepspress
 • Burpee

Fler övningar för utegym