Träna med kettlebell nybörjare

22 aug 2022

Många får för sig att det är svårt och komplicerat att träna med kettlebell som nybörjare. Vi älskar det! Det är en effektiv träningsform och du kan anpassa det till vilken nivå som helst, alltifrån de som tränar ofta till nybörjare. Och det behövs inte värsta utrymmet för det, utan du kan stå hemma i ditt hem eller i en trädgård och lyfta och svinga kettlebell.

Det är bra att köpa kettlebell i olika storlekar till en början. Du är olika stark i olika muskelgrupper och vill kunna anpassa vikten utifrån det. Det finns dessutom bra grundset som är bra för de som ska träna med kettlebell som nybörjare med flera olika kettlebells som är tydligt markerade med vilken vikt de har.

Effektiv träning med en kettlebell

När vi tränar med kettlebell är vi minst lika slut som på ett svettigt gympass - om inte mer! Det som är effektivt med en kettlebell är att du kan göra övningar där du lyfter vikten, precis som vilken annan vikt som helst på ett gym. Men med det bekväma handtaget kan du även göra så kallade kettlebellsvingar med dem. När du börjar med kettlebellsvingar kommer du märka att det är bra träning för konditionen med. Dessutom tränar den många stora muskelgrupper. Helt enkelt en allround träning!

Svinga kettlebell – så gör du

En av våra favoritövningar är just att svinga kettlebell och du borde verkligen testa det. För att inte skada dig och bli avskräckt i början som nybörjare bör du ta det försiktigt och ha en relativt lätt vikt. Det viktiga är också att inte falla framåt med höften när du genomför övningen. I nedan beskrivning har vi gjort den mest grundläggande övningen med tvåhandssving för att demonstrera hur bra träning det är.

  1. Placera en kettlebell framför dig på golvet. Se till att ha fri yta kring dig om du gör övningen hemma.
  2. Stå brett med benen och fäll fram höften och spänn bålen så du får en bra hållning. Försök hålla positionen under hela övningen.
  3. Böj lite lätt på knäna och böj dig ner för att ta bägge händerna om kettlebellhandtaget. Viktigt att du inte vrider eller böjer ryggen när du gör detta.
  4. Dra vikten bakåt mellan benen. Försök att få fart i den och svinga den framåt.
  5. Du ska svinga den framåt och uppåt. Försök att ta kraft genom höften och spänn till rumpan när du gör svingen i ytterläget. Du ska inte ta i med armarna utan hålla lite lätt i kettlebellen och med lite lätt böjda armar.
  6. Repetera övningen och gör så många svingar du orkar och öka efterhand. Tänk på hållningen genom hela övningen. I början när du ska träna med kettlebell som nybörjare bör du ta hjälp av någon som kan övningen och kan visa på plats hur du ska tänka, alternativt se instruktionsvideos på hur folk svingar kettlebell.