Väx med din träning - byt vikt och repetiotioner

1 jan 2016

Ett vanligt misstag är att man glömmer bort att träningen faktiskt ger resultat. Man måste göra förändringar när man blir starkare, annars avtar utvecklingen. Börja med en vikt som känns lagom just då, men ett par veckor in i träningen - känn efter hur mycket du orkar då. För allteftersom du tränar, blir du starkare - det är ju just därför man tränar.

Hur tungt ska man ha?

Detta är i princip omöjligt att svara på för oss. Vilken vikt man ska ha är individuellt. Tänk att det ska krävas ansträngning av dig när du lyfter, men att du ändå ska klara ett antal repetitioner. Testa dig fram! Testa olika vikter för att se hur tungt du klarar. När du inte ens kan lyfta det, då är det dags att gå tillbaka ett steg. Men kanske klarar du just den tyngden om några veckor! 

Hur ofta ska jag träna på gym?

Även detta är individuellt. Men det är bättre att träna lite än att inte träna alls. Starta inte för hårt! Och kom ihåg att din kropp inte är van vid hård träning när du är nybörjare, därför håller det inte att träna varje dag direkt. Börja med ett par dagar i veckan, eller det som passar dig bäst. Kroppen behöver tid att återhämta sig, speciellt när du just har börjat träna på gym. När du blivit mer van kommer du kunna trappa upp träningen och lägga upp ett schema som passar dig.

Om du tillåter dig själv att börja med lätt träning några pass i veckan, då kommer du känna att du växer med din träning och snart blir du en gymexpert!