Träning efter meniskoperation

10 nov 2020

Vad är en menisk?

En menisk är en utav två halvmåneformade skivor av brosk som återfinns i våra knäleder. I varje knä har vi två menisker vars huvudsakliga syfte är att fungera som stötdämpare i knäleden och stabilisera upp knäna.

Hur känns meniskskada?

En meniskskada är en sådan skada som uppstår då menisken på ett eller annat sätt fått sig en smäll och skadats. Meniskskador är vanligt förekommande i samband med idrottslig aktivitet där meniskerna vid smällar kan hamna i kläm, vilket resulterar i att knät låser sig. Utöver att knät låser sig så svullnar det även vanligtvis samtidigt som det gör väldigt ont när knät är i rörelse, såsom när du ska ställa dig upp eller vrida knät.

1177.se kan du läsa mer om meniskerna och hur en meniskskada kan yttra sig.

Meniskskada – Operation

Har du råkat ut för en meniskskada där menisken hamnat i kläm och knät låst sig? Då måste du dessvärre genomföra en meniskoperation för att så småningom återställa knät till dess ursprungliga form.

Rehab efter meniskoperation

Efter meniskoperationen måste du genomgå rehabilitering för att sakta men säkert bygga upp ditt knä och återställa det till sin ursprungliga form med samma kraft och styrka.

Med tiden är det både bra och viktigt att du börja röra på dig igen och belasta knät så att det kan börja byggas upp igen. Det är dock viktigt att ha tålamod. Ta det varsamt i din rehabträning för att inte överbelasta knät.

Meniskskada – Träning

När rehaben äntligen är över är det dags att göra comeback i träning. Vad som bör påpekas är att träning efter meniskoperation bör ske med noggrann försiktighet för att undvika ytterligare skada på menisken.

Redan några dagar efter operationen får du börja träna och genomföra enklare övningar som ett steg på vägen mot att vara tillbaka i träning till 100 procent.

Tips på träningsövningar

Träning efter meniskoperation måste ske på rätt sätt. Här nedan tipsar vi därför om träningsövningar som är extra bra för dina knän och som åter stärker knäna och påskynda återhämtningsprocessen.

  1. Spänn lårmuskeln och sträck knät

Lägg dig raklång på golvet och spänn lårmuskeln i ditt skadade knä – på så sätt aktiverar du och sträcker knät. Upprepa denna övning 5–10 gånger.

  1. Töj baksidan av knäleden

Lägg dig raklång på golvet och böj upp det knä som inte har skadats. Placera en kudde eller dylikt under hälen på det skadade benet för att lyfta upp detta aningen. Slappna sedan av till fullo för att baksidan av din knäled ska töja sig. Ligg i position i några minuter.

  1. Ställ dig på tå

Stå raklång och jämfota på golvet. Lyft hela din kropp med hjälp av tårna och återgå sedan till ursprungsposition. Upprepa ett antal gånger.

  1. Lyft det skadade benet

Lägg dig på mage och spänn rumpan. Lyft sedan ditt skadade ben ungefär 10 cm ovanför marken och återgå sedan långsamt till ursprungsposition. Upprepa ett antal gånger.