Träna med ljumskbråck

19 okt 2020

Ett ljumskbråck kan yttra sig på olika sätt och vis från person till person. Vissa lider av en väldig smärta, medan andra knappt märker av det. Många ställer sig frågan om man kan träna med ljumskbråck? Här ger vi dig svaret!

Vad är ljumskbråck?

Ljumskbråck är en typ av åkomma som drabbar ljumsken på grund av försvagningar i bukväggen. Ett ljumskbråck yttrar sig genom en utbuktning av bukhinnan som pressas ut av bukinnehållet genom bukväggen.

1177.se kan du läsa mer om ljumskbråck, vad det är, vad symptomen är och när du bör vända dig för att söka vård.

Hur känns ljumskbråck?

Allt från unga till gamla människor kan drabbas av ljumskbråck utan att känna någon som helst smärta, medan vissa drabbas av stora besvär och kraftiga värkar på grund av ljumskbråcket.

I de flesta fall känner du någon form av smärta och en utbuktning av huden i din ljumske. Oftast förvärras smärtan då du reser dig upp eller är fysiskt aktiv vilket för oss in på nästa fråga – kan man träna med ljumskbråck?

Ljumskbråck – Träning

De flesta experterna avråder människor med ljumskbråck att träna helt och hållet. Vid vissa skador som man drabbas av kan det vara bra att träna i små mängder, som en typ av rehab-träning. När det handlar om ljumskbråck bör man dock utesluta träning helt och hållet för att inte förvärra ljumskbråcket och tillåta kroppen att läka.

Vid många träningsövningar aktiverar man buk och ljumske vilket innebär extra smärta och troligtvis förvärrade symptom om du tränar med ljumskbråck.

Operera ljumskbråck

Har du drabbats av ljumskbråck samtidigt som du brinner för träning lika mycket som vi gör? Vi vet att det är ett tufft läge du har hamnat i, där du måste avstå från träningen för att förebygga framtida problem och för att kunna vara tillbaka i träning så snart som möjligt.

Det första du bör göra om du har drabbats av ljumskbråck är att komma i kontakt med läkare och specialister inom bråck för rådfrågning och tidsbokning för att operera ljumskbråcket om så krävs. 

Du kan vända dig till kirurgkliniken.se om du har fått ljumskbråck. Här kan du få konsultation och behandling genom ljumskbråcksoperation. Klicka dig in för att läsa mer om hur en ljumskbråcksoperation går till samtidigt som du hittar svar på vanliga frågor.

Träning efter ljumskbråcksoperation

Efter en ljumskbråcksoperation bör man se till att vara försiktigt gällande de fysiska bitarna i vardagen. Att vara uppe och röra på sig uppmuntras då det stimulerar blodcirkulationen vilket är positivt.

De tyngre fysiska ansträngningarna bör man vänta med i åtminstone två veckor för att ge kroppen tid att vila och återhämta sig efter själva ljumskbråcksoperationen. När det har gått två veckor kommer du känna dig mer och mer redo för att ta dig an tyngre träning. Se till att inte hoppa in i maxträning på en gång, utan öka successivt träningsbelastningen för att se vad kroppen klarar av.

Tips på träningsutveckling

Ibland sviker fantasin och många gånger kanske man känner sig osäker på vad man kan göra för typer av träningsövningar efter en ljumskbråcksoperation. Här tipsar vi om olika träningsövningar och hur träningsutvecklingen kan se ut efter operation.

Steg 1: Promenad på löpband 

Inled med promenader på löpband för att undvika och slippa terräng. Längre promenader fungerar bra, så länge du känner att kroppen klarar av det.

Steg 2: Spinning med låg belastning  

Efter ett tag kan du istället gå över till spinning, dock med låg belastning. Öka belastning med tiden och då du känns att du läkt ihop ytterligare.

Steg 3. Löpning på löpband  

Så småningom kommer du känna att du inte känner någonting längre vid en promenad. Då kan det vara läge att prova på lättare form av löpning efter ett par veckor. Likadant här – öka intensitet successivt.

Steg 4. Styrketräning på gym 

När du är helt återställd är det dags för comeback på gymmet för att bygga på de muskler du tappat under själva återhämtningen efter åderbråcksoperationen.