Träning med hex hantlar

21 aug 2022

Igår fick vi hem nya hantlar! Vi köpte hex hantlar, eller hexagonhantlar som det egentligen heter, och ska ha i hemmagymmet som har byggts under sommaren. Tanken är att vi ska börja träna mer funktionellt med styrketräning hemma och vill ha en hexagonhantel som är bekväm att hålla i medan man genomför övningarna. Vi köpte tre olika hex hantlar, och de hade från 1 till 10 kg som man kunde välja mellan. Eftersom vi vill köra träning för flera olika muskelgrupper tog vi 3, 7 och 10 kg till att börja med. Vi genomförde det första träningspasset så fort vi hade packat upp dem och de var så bra! Man fick ett stadigt grepp om handtaget och vi körde igenom hela kroppen med hjälp av hantlarna.

När vi nu har byggt ett hemmagym på gården hemma så vill vi fylla på med mer redskap. Förutom de nya hex hantlarna kommer vi även köpa andra hantlar för hemmabruk. Det finns många olika varianter av hantlar och i olika prisklasser, så vi tänker testa oss fram med att köpa hantlar som är bra för olika typer av träning framöver. Vi är lite sugna att köpa ett komplett hantelställ därifrån, men vi avvaktar lite tills att allt har kommit på plats i hemmagymmet.

Varför vill vi träna med hex hantlar då? Jo, för att det är för att få till högintensiv träning med hantlar utan att de rullar iväg när övningen är genomförd. Eftersom det är en hexagonhantel och sidorna inte är rundade, stannar de på sin plats när man lägger ner dem på marken. Har ni utstått pinsamheten på gymmet att runda hantlar rullat iväg på någon annan när man släppt dem i marken? Det har vi tyvärr. Dessutom vill vi försöka göra push ups på hantel och då behöver man definitivt en hex hantel. Igår gick halvbra med den uppgiften, men det kan ta tid att få till balans och teknik. Det vi båda gillade med hantlarna med var att de inte de lät när man släppte dem i marken då de är gummerade på viktändarna.

Det finns ju mängder med övningar du kan göra med hantlar. Det är dock roligt att testa på lite annorlunda övningar som du annars inte hade kunnat göra utan hex hantel. En populär övning är Renegade Rows, där du arbetar med bålen och balans samt styrka i rygg, armar och axlar.

Så gör du Renegade Rows med hexagonhantel

  1. Lägg två hexagonhantlar på golvet ungefär i samma bred som axlarna.
  2. Ställ dig i en armhävningsposition. Tänk på att ha en rak rygg och bröstet i jämnhöjd med hantlarna.
  3. Ta tag i vänster hantel och lägg över vikten på vänster sida av kroppen.
  4. När du känner dig tillräckligt stabil i balans försöker du lyfta den högra hanteln i roddliknande position.
  5. Viktigt att tänka på är att höfterna är stilla under övningen då det är en bra övning för bålmusklerna som ska få arbeta.
  6. Gör 3 set 10 gånger innan du skiftar till höger sida.

Du kan göra Renegade Rows med både hexhantlar och med kettlebells. Vill du få fler tips på vad du kan göra med kettlebells kan du läsa mitt tidigare inlägg om det.